• Tempura spiesje van mosselen en droge worst van Vechtdal hooglanders met een tomaten-bierchutney • Bloempot broodje gevuld met een salsa van gerookte mosselen • Verse mosselen gewokt in koffieolie met een saus van Zwart water, koffie, room en vanille

Gepubliceerd op 8 juni 2020 om 12:33

Tomaten-bierchutney

  • 1 flesje bier 'Vechtdalblond' Vechtdalbrouwerij

  • 1,5 dl azijn

  • 150 gram gesnipperde uien

  • 50 gram gekneusde gerstemout

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 1 theelepel Apollo vijf kruiden

  • 1 eetlepel gedroogde basilicum

  • 500 gram geleisuiker speciaal

Bereiding

  1. doe het bier, azijn, uien gerstemout en vijfkruiden in een pan en breng het aan de kook.

  2. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen

  3. voeg de tomatenblokjes toe en laat dit weer 10 minuten zachtjes pruttelen.

  4. Voeg de geleisuiker en basilicum toe en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.

  5. Vervolgens heet afvullen in jampotten.

 

Brooddeeg

  • 500 gram bloem

  • 250 ml lauwwarm water

  • 7 gram gedroogde gist

  • 1 eetlepel suiker

  • 1 theelepel zout

Bereiding

  1. Mengen Doe de bloem in een grote kom en meng eerst het zout en dan de gedroogde gist erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet een gedeelte van het water erin. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot het deeg elastisch aanvoelt. Voeg eventueel de rest van het vocht toe.

  2. Kneden Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Zet de muis van je hand op het deeg en druk het van je af. Vouw het deeg dubbel en kneed het in de andere richting. Zo rek je de gluten in de bloem op. Ditzorgt samen met het koolzuur uit de gist voor een luchtig brood.

  3. Eerste rijzing Bestuif de mengkom licht met bloem, leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie of een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.

  4. Sla het deeg terug en verdeel het in porties, druk de porties iets plat en vul ze met wat mossel salsa en bol het deeg dan op.

  5. Doe de gevulde deegbolletjes in de beboterde bloempotjes en laat het nogmaals 30 minuten rijzen (afgedekt met een vochtige doek).

  6. Bestrijk het met water en strooi er wat grofApollo Himalaya zeezout en pitten als garnering op

  7. Bak de broodjes in circa 20 minuten op 220°C in de BBQ

 

Mossel salsa

  • 150 gram Gerookte & gepelde mosselen (rook de mosselen voor 10 minuten in de BBQ)

  • 75 gram Zongedroogde tomaatjes

  • 1 eetlepel Apollo Cajun Kruidenaroma

  1. Meng de mosselen, tomaatjes en rub goed door elkaar.

 

Tempura beslag

  • 3 eidooiers

  • 120 gram bloem

  • 5 dl steenkoud ijswater

  1. meng alles grondig door elkaar, het beslag moet goed koud blijven

 

Mossel spies

  1. rijg aan een houten spiesjes steeds, 3 stukjes metworst en 6 gepelde mosselen.

  2. Bestuif de spiesjes met iets bloem.

  3. Haal ze door het koude tempura beslag

  4. Bak ze om en om in een platte pan met een laag olie op de BBQ.

 

Koffie Mosselen

  • Verse Mosselen

  • koffieolie (*koffie maceraat)

  1. doe een scheut koffieolie in de wok en laat het heet worden.

  2. Voeg de mosselen toe en schud ze af en toe om, zodat ze open gaan staan.

  3. Giet de koffiesaus erover en meng het goed door.

 

* Koffie maceraat

  1. 1 liter zonnebloemolie met 250 gram gemalen koffie een een grote glazen pot doen.

  2. Verwarmen au bain marie tot 60° C gedurende 6 uur, hierdoor onttrek je de etherische smaakstoffen uit de olie en verkrijg je een zeer aromatische olie om mee te bakken of te verwerken in gerechten.

 

Koffiesaus

  • 1 Vanillestokje

  • 3 kopje espresso

  • 1 flesje bier ' Zwart water' Vechtdalbrouwerij Imperial stout

  • 30 gram vanille suiker

  • 6 dl kook room

 

  1. doe de espresso, vanillestokjes (merg), Zwart water en vanillesuiker in een pan, zet deze op de BBQ en breng het aan de kook

  2. laat het zachtjes inkoken tot ongeveer de helft

  3. voeg de kookroom toe en laat het nog even 5 minuten zachtjes doorkoken.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.